Mindfulness


“Geef me de kalmte om te accepteren wat ik niet kan veranderen, de moed om te veranderen wat ik kan veranderen en de wijsheid om het verschil te kennen.”

Je kunt het woord ´mindfulness´ vertalen met ´opmerkzaamheid´.

Mindfulness is een vorm van meditatie waarin je traint om met volle aandacht in het huidige moment te zijn, zonder te oordelen.  Inzicht- of aandachtmeditatie vindt haar oorsprong in het boeddhisme en werd door de Amerikaan Jon Kabat-Zinn in 1979 ontwikkeld tot de 8-weekse MBSR/MBCT training (mindfulness based stress reduction en mindfulness based cognitive therapy). In de intensieve training leer je in 8 sessies op een ontspannen manier om te gaan met dat wat zich in je leven voordoet, op dit moment. Je creëert stilte in je geest.

De mindfulness training is in principe voor iedereen. Wel is het van belang dat je bereid bent om  op een open en eerlijke manier je eigen leven onder de loep te nemen, zonder uit te gaan van vooronderstellingen, overtuigingen of ideeën.

Mindfulness is een vaardigheid die je kunt oefenen. Thuisopdrachten zijn een essentieel onderdeel van de training. Je leert door te doen, door te oefenen. Dit zal iedere dag ongeveer een half uur tot drie kwartier in beslag nemen. Als ondersteuning krijg je een reader en cd mee naar huis.